Три легенди за Дяволския мост

Три легенди за Дяволския мост - картинка 1

Колкото красота, толкова и легенди витаят около живописния Дяволски мост на река Арда

Колкото красота, толкова и легенди витаят около живописния Дяволски мост на река Арда. И макар че няма как да знаем дали изобщо някоя от тях има нещо общо с реалността и истината, тези легенди винаги ще бъдат част от чара и мистерията около Дяволския мост.

Образът на Дявола

Тази легенда разказва, че дълго време никой не можел да построи мост над буйната река Арда на мястото, където се намира Дяволският мост днес. Амбициозен млад майстор обаче се нагърбил със задачата.

Тайната как да построи брод над реката му разкрил самият Дявол, но му поставил едно условие. За да бъде мостът здрав и вечен, младият майстор трябвало да изобрази лика на Сатаната, който обаче трябвало да бъде едновременно видим и невидим.

Една от легендите за Дяволския мост над река Арда разказва, че турци гонели българска девойка, но когато тя минала по моста, на тях им се сторило, че виждат Дявола под него, затова се отказали да я гонят и тя се спасила.

За всеобща изненада майсторът изпълнил задачата - образът на дявола се вижда само през определено време от деня, когато слънцето е високо в небето.

Вгледайте се в централния свод на моста – камъкът под него и отражението му във водата. Завъртете мислено картината вертикално и ще видите образа на Дявола в основата моста.

Дяволският мост

Появата на Дявола

Друга легенда за Дяволския мост над река Арда разказва, че турци преследвали българска девойка, защото един от тях бил влюбен в нея и искал да я направи част от своя харем.

Момичето се качило на моста с намерението да скочи в реката, но когато турците наближили моста, спрели уплашени, защото видели Дявола във водите на Арда.

Една от легендите за Дяволския мост над река Арда разказва, че турци гонели българска девойка, но когато тя минала по моста, на тях им се сторило, че виждат Дявола под него, затова се отказали да я гонят и тя се спасила.
 

Стъпката на Дявола

Според някои предания в един от камъните личи отпечатък от стъпката на Дявола, останал там след една от неговите разходки по моста. Ако се вярва на този мит, Дяволският мост и мястото около него носи нещастие и смърт на всеки, дръзнал да се доближи.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори?

Блогове