Трифонов се готвил от години за властта

Трифонов се готвил от години за властта - картинка 1

Според лидера на ИТН следващият премиер трябва да е завършил престижен университет и да е пълната противоположност на Борисов

Слави Трифонов се е готвил от години за властта, стана ясно от негов отговор на срещата му със студенти тази вечер в Пловдив. Дискусията с младежите е единствената класическа предизборна проява, която досега лидерът на „Има такъв народ” (ИТН) е провел в рамките на кампания и половина  (за вота на 4 април и сега). Мероприятието премина при среден интерес – залата не се пукаше по шевовете, но пък присъстваха достатъчно хора, за да се получи добър разговор. До Трифонов на маса пред студентите седнаха сценаристите и депутати в краткия парламент Тошко Йорданов и Ивайло Вълчев.

Младежите питаха за доста неща. И техните въпроси, а и коментари, направиха дискусията цветна. Самият Трифонов отговаряше напоително, но в повечето случаи – чрез общи приказки.

 

Понякога си служеше и с клишета. Така например момиче каза шеговито:

„Надявам се никога да не се влюбя в политическа партия”. А той отвърна, че неговата формация „не е партия, а група съмишленици, които гледат в една посока”.

Бил отвратен от партиите. Така Трифонов стана поредният партиен строител, който отрече да прави партия.

Същото момиче го попита готова ли е партията му да е първа политическа сила. Въпросът дойде в период, в който социолозите наистина отреждат водещо място на ИТН. В отговор Трифонов даде да се разбере, че като прави нещо, се подготвя дълго време с нужната сериозност – например три години преди старта се готвил за „Шоуто на Слави”. А конкретно за ИТН заяви:

„Как е възможно да тръгнем да правим нещо толкова отговорно и важно, предвид всичко което ни се е случило, и отговорът да е „не” или условен ?! Години преди това се готвим за това, което ще се случи сега.

 Отговорът е „да” – с цялата отговорност и съзнание какво ще ми се случи”. Добави, че нито е неморален, нито глупав, за да прави нещо притивоположно.

Това беше най-конкретният му отговор вечерта. А защо е така, стана ясно при едно от откровенията му. "Опитвам се да бъда господар на мълчанието", рече Трифонов. Студентът настоятелно го бе попитал какво е имал предвид, когато преди десетина дни заяви, че няма да е депутат, а може да носи отговорност от "една друга институция".

Студентът многократно помоли за конкретика. Но отговорът на Трифонов бе витиеват. Той обясни, че е научил от Симеон Сакскобурггоски тактиката за мълчанието. И шеговито каза, че освен парламента, други институции са правителството, президентството и Светия Синод. Действията му щели да станат ясни след изборите.

"Ти, като видиш момиче, разказваш ли му всичко за себе си на първата среща", пошегува се лидерът на ИТН.

И по-нататък разясни за митичната бъдеща институция:

"Това е възможност, която мога да избера. Това, че мога, не значи, че трябва да бъде брутално откровен сега".

Добави още, че действията му много зависят от събитията в държавата. Даде пример с наказанията по закона "Магнитски", които са били неизвестни по-рано, но сега променят нещата.

Нарочно или не, Трифонов се обръщаше към студентите само чрез фамилията им. 

Така навремето правеше и Сакскобургготски.

Според Трифонов бъдещият министър-председател трябва да бъде фигура, напълно противоположна на Бойко Борисов - да е завършил престижен университет, да е специалист, да владее чужди езици и т.н.

"Да изглежда по начин, заради който няма да се срамуваме, когато застане до европейските лидери", заяви Трифонов.

Въпросът има ли той някого предвид за бъдещ премиер бе зададен два пъти. Но и двата пъти в отговорите липсваше конкретика.

"Защо -  защото завършва на "о"", отвърна иронично Трифонов защо не посочва отсега човек. Отново уточни, че е рано за подобни конкретики.

Лидерът на ИТН бе попитан и за отношението му към Делян Пеевски и Ахмед Доган. Отговорът му бе в посока, че законите трябва да се спазват, а и хората, които съблюдават за спазването им, да бъдат на ниво. Друго питане пък засягаше гласуването в чужбина – изборните промени не облагодетелстват ли ДПС и избирателите в Турция. Трифонов отвърна, че най-важна е конституцията, а тя повелява всеки, който е български гражданин, да има право да гласува. Студентът контрира:

„Но в Турция повечето не знаят да говорят и пишат на български”.

Трифонов отново каза, че най-важно е наличието на български паспорт – щом човекът е български гражданин, следва да има право да гласува. Всичко останало било субективно, а и нещата трябвало да се подреждат по важност. Именно Конституцията била най-важна.

Няколко пъти, в отговор и на други въпроси, Трифонов заяви, че отказът му да е депутат е проява на честност - откровено споделил намеренията си, а не като други лидери, които лъжат хората, а после да се отказват.

Дистанциран от Народното събрание щял да може по-лесно да наблюдава процесите. Многократно натърти, че ще носи отговорност, включително като лидер на партията си.

Младежите питаха за Македония, за помощта на държавата към студентите, общо за политиката. Стана ясно, че Трифонов не е фен на Орбановия модел. На два пъти студенти похвалиха случващото се в Унгария. Един дори се зарадва на Орбан, че е срещу „джендърството”.

„Да живее Недялко Недялков!", отвърна Трифонов.

В комуникацията с младите хора шоуменът ползва доста шеги. Залата се смееше и ръкопляскаше. Така приключи ден 7 от кампанията за вота на 11 юли.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Блогове