Унгария и Полша – твърдо заедно срещу ЕС

Унгария и Полша – твърдо заедно срещу ЕС - картинка 1

Премиерите Орбан и Моравецки излязоха със съвместна декларация против механизма за върховенството на закона

Унгария и Полша не могат да обвържат върховенството на закона с еврофондовете, докато ЕС не промени основополагашия си договор.

Така двете държави затвърдиха позициите си по въпроса, предаде Ройтерс. Това стана в Будапеща, на среща между премиерите Виктор Орбан и Мантеуш Моравецки.

 

Будапеща и Варшава вече блокираха бюджета на ЕС на обща стойност 1,8 трилиона евро. В момента срещу двете държави тече производство на Еврокомисията по член 7. Правителствата са обвинени в подкопаване на независимостта на съдебните системи и медиите. От жизнена важност е парите да потекат съвсем скоро към страните членки, за да могат те да подпомогнат възстановяването си от COVID-19.

Двамата премиери разпространиха и съвместна декларация, в която страните се солидаризират изцяло помежду си.

„Решихме да съгласуваме позициите си по тези въпроси. Нито Полша, нито Унгария ще приемат каквото и да мило предложение, което бъде сметнато за неприемливо от другата страна“, се казва в декларацията.

Орбан дори обвини в безотговорност „онези, които ще забавят спешното финансиране“, като визира Фонда за възстановяване на стойност 750 милиарда евро. Според него сега е времето за бъдат вземани бързи решения с цел подпомагане на икономиката.

Този спор не може да бъде разрешен с пари, смята Моравецки. Той защити ветото и се зарече, че двете страни са обсъдили и по-нататъшното му използване, за да бъде променена „наложената лоша динамика“.

Висш европейски дипломат обаче заяви пред Ройтерс, че останалите страни членки нямат желанието да предоговарят условието за обвързването на върховенството на закона с еврофондсовете.

„Със своята декларация Полша и Унгария все по-дълбоко навлизат в изолация. Ясно е, че няма абсолютно никаква подкрепа за ново обсъждане на механизма за условност в Европарламента или в Съвета на ЕС, каза дипломатът.

Същаевременно изказване на унгарски депутат от Европейската народна партия (ЕНП) предзвика гняв в партийните редици, пише "Политико".

 

Тамаш Дойч, оглавяващ делегацията на управляващата унгарска партия ФИДЕС в ЕНП сравни дебатите за въховенството на закона с методите на Гестапо. На което Естебан Гонсалес Понс – зам.-председателят на парламентарната група на ЕНП, изригна в туитър.

Сравнението е обизно за всички нас в ЕНП. Спрете блокирането на кризисните фондове за цяла Европа. Няма да отстъпим за върховенството на закона“, написа той.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове