В какво се крие тайната на Ачароли - италианския град на столетниците

В какво се крие тайната на Ачароли -  италианския град на столетниците - картинка 1

Жителите на Ачиароли – малък град на полуостров Чиленто – живеят толкова дълго, че един от всеки десетима е столетник

Още през 1950 г. американският учен Ансел Кийс започва да изследва средиземноморската диета на полуостров Чиленто в Италия. В крайна сметка той се премества да живее на полуострова и доживява до почти 101 години. Сега изследователи от университета Ла Сапиенца в Рим и в Университета на Калифорния в Сан Диего (UCSD) са се обединили, за да се опитат да разберат как става така, че жителите на Ачиароли – малък град на полуостров Чиленто – живеят толкова дълго, че един от всеки десетима е столетник. И, разбира се, учените се надяват да разберат тайната на по-дългия живот.

Жителите на малкото италианско градче не само доживяват и надхвърлят 100 години, но и на тази възраст все още са напълно независими и активни. Антонио Васало, който е на 100 години, и Аминда Федоло, която е на 93, казват, че се хранят с неща като риба, пиле, заек, зехтин, както и зеленчуци и плодове, които отглеждат сами. „Ядем си това, което си произвеждаме“, казва Федоло. Жителите на града често ходят на разходка или на риболов.

В рамките на своето проучване специалистите на двата университета са взели кръвни проби от 80 жители. Те открили изненадващо ниски нива на хормона адреномедулин. Високите нива на адреномедулин затрудняват кръвообращението, докато ниските нива подпомагат кръвообращението. Като цяло с напредването на възрастта адреномедулинът се натрупва в организма. Ала нивата, наблюдавани у възрастните хора от Ачиароли, са подобни на тези, типични за кръвта на човек на двадесет или тридесет години.

Учените все още не знаят защо жителите на това място имат такива ниски нива на хормона, но смятат, че навярно причината е комбинация от здравословната местна диета, генетика и наличието на достатъчно физическа активност. Розмаринът може би е друг ключов компонент на формулата на дълголетието. Широко използван от местните жители, розмаринът е известен като билка, която стимулира мозъчната функция, казват изследователите.

Възрастните хора от Ачиароли почти не страдат от болести, с каквито се сблъскват възрастните хора в други части на света – такива като Алцхаймер, катаракта или сърдечно-съдови заболявания, казва Алън Майзел от UCSD. Той предупреждава, че няма “вълшебна пръчица“ за предотвратяване на такива заболявания, но хората от цял свят могат да се поучат от начина, по който живеят хората в Ачиароли.

 

Източник: greentech.bg

/35

Facebook Коментари

Коментирай

За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори?

Блогове