Вижте както се крие под ледовете на Антарктика! (ВИДЕО)

Вижте както се крие под ледовете на Антарктика! (ВИДЕО) - картинка 1

Робот с HD камера разкри невероятната картина на морското дъно

Австралийски учени, работещи на Антарктида, разкриха неочаквано цветна тайна, скрита под ледовете на южния океан. 

В близост до станция Кейси, те изпратили на дъното робот, въоръжен с камера с висока разделителна способност, а резултатът изненадал всички.

Под дебелият няколко метра лед, който дори през лятото рядко е по-тънък от 1,5-2 метра, се крие изумително пъстър свят, пълен със странни на вид обитатели - морски гъби, които приличат на кокосов орех, морски звезди с форма на паяжина на паяк, червеи като глухарчета и розови водорасли. 

Задачата на учените била да измерят на различни места промените в киселинността на водата, тъй като в последните години се наблюдава рязък спад в pH в световните океани, а това е потенциална опасност за крехките подводни екосистеми.

"Свикнали сме да мислим за полярните шапки, като за студени, безжизнени места, където животът трудно оцелява. Оказва се, че само на метър и половина под леда водите са пълни с невероятни създания, които живеят там, хранят се, енергично се движат и са невероятно красиви, обагрени в ярки цветове. Климатичните промени поставят това богатство под заплаха, нашата задача е да разберем как топенето не ледовете ще се отрази на тази екосистема", разказва биологът Глен Джонсън.

Температурата на водата под ледниците е целогодишно -1,5 градуса по Целзий. Според океанолозите около 1/4 от отделяният в атмосферата въглероден двуокис се абсорбира от океаните. Когато нивото на въгледвуокиса е твърде голямо, както е напоследък, океаните стават по-киселинни. Това ускорява разрушаването на ледените шапки на полюсите.

"Случва се някой голям леден блок да се откъсне от плочата и при свличането си във водата унищожава цели квадратни километри от живота по морското дъно", казва ръководителят на австралийския екип Джони Страк. Но дори и там, където ледената покривка е непокътната, тя все пак е изтъняла. "Дебелият слой лед пази подводните екосистеми в равновесие. Проникването на повече светлина и топлина там вероятно ще доведе до изчезването на много видове", обяснява той. 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Блогове