Всяка втора жена в света - жертва на насилие, всяка пета - преживяла или заплашена от изнасилване

Всяка втора жена в света - жертва на насилие, всяка пета - преживяла или заплашена от изнасилване - картинка 1

Жените по света са обект на насилие, като размера и истинския характер на този проблем, често остава скрит

25 ноември е Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените. За първи път този ден е отбелязан през 1999 година с резолюция на ООН.

Според статистическите данни, всяка втора жена в света е жертва на насилие от страна на партньора си, а всяка пета е подложена или заплашена от сексуално насилие. Жените по света са обект на насилие, като размерът и истинският характер на този проблем често остават скрити. Неотдавна американски учени установиха, че жените, които са изложени на физически или психически тормоз от страна на своя съпруг или партньор, по-често страдат от здравословни проблеми.

Жените по света са обект на насилие, като размера и истинския характер на този проблем, често остава скрит.

Активистките от различни организации отбелязват 25 ноември, като ден срещу насилието, още от 1981 г. Тази дата води началото си от жестокото убийство през 1961 г. на трите сестри Мирабал, политически активистки в Доминиканската република, по заповед на доминиканския диктатор Рафаел Трухильо (1930-1961).

С какво е останала в историята тази дата:

1120 г. - "Белия кораб" потъва близо до Нормандския бряг. Оцелява само 1 човек. С потъването на кораба се удавя Уилям Аделин – единственият син и наследник на крал Хенри I. Историческата значимост на събитието е, че оставя Хенри без неоспорим наследник, тъй като освен този му син, единственото му друго законно дете е жена – императрица Мод.
Крайният резултат е, че след смъртта на Хенри започва период на гражданска война (известен като Анархията), в който един срещу друг се изправят императрица Мод и Стивън, като внук на Уилям Завоевателя.

1667 г. - Опустошително земетресение в Кавказ причинява смъртта на 80 000 души.

1741 г. - С помощта на войската Елисавета Петровна - дъщеря на Петър I, сваля от престола на Русия малолетния Иван VI и става императрица.

1783 г. - Джордж Вашингтон превзема Ню Йорк и последните британски войски напускат САЩ.

1795 г. - Последният полски крал Станислав Понятовски абдикира след падането на Полша по руско робство.

1905 г. - Датският принц Карл пристига в Норвегия, за да стане Хаакон VII.

1917 г. - По време на първите и единствени демократични избори в историята на СССР болшевиките печелят 175 места, а есерите - 410 места; парламентът се събира само веднъж - на 5 януари 1918 г., след което е разпуснат.

1936 г. - В Берлин, Нацистка Германия и Япония подписват Антикоминтерновски пакт, с който се договарят да съгласуват действията си, "за да предпазят общите си интереси" при неочаквано нападение от страна на Съветски съюз срещу някоя от тях.

1940 г. - Уди Кълвача се появява за пръв път във филма "Чук-чук" (Knock Knock).

1941 г. - Финландия се присъединява към Тристранния пакт.

1965 г. - В Конго е извършен военен преврат и цялата власт е поета от Джоузеф Мобуту.

1969 г. - Джон Ленън връща получения по-рано от него „Орден на Британската империя" в знак на протест срещу подкрепата на Великобритания за американската намеса във Виетнам.

1973 г. - Група гръцки офицери, начело с бригаден генерал Дмитриос Йоанидис, извършват преврат, сваляйки от власт диктатора на страната Георгиос Пападопулос.

1975 г. - Суринам получава независимост от Нидерландия.

1975 г. - В Португалия е направен неуспешен опит за комунистически преврат.

1982 г. - Служителят на БГА "Балкан" в Рим - Сергей Антонов е арестуван от италианските власти по обвинение за участие в подготовката на Атентата срещу Йоан Павел II на 13 май 1981 г.

2007 г. - Тържествено са уволнени последните войници от наборна служба в българската армия, която става на 100 % професионална.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове