"Вторият джентълмен" в САЩ ще напусне работа, за да подкрепя Камала Харис

"Вторият джентълмен" в САЩ ще напусне работа, за да подкрепя Камала Харис - картинка 1

"Чакахме от десетилетия такава размяна на половете", казва Ким Налдър, професор по политология в Калифорнийския щатски университет

Първата дама в Белия дом, съпругата на Джо Байдън иска да запази преподавателската си работа, а "вторият джентълмен" планира да напусне своята юридическа фирма, за да подкрепи кариерата на вицепрезидента. Когато става дума за политически бракове, се стига до нови моменти.

Дъглас (Дъг) Емхоф, 56-годишният съпруг на избраната за вицепрезидент Камала Харис, ще изостави своята частна юридическа практика до деня на клетвата, за да се съсредоточи върху ролята си в Белия дом, обяви във вторник негов говорител. Засега той е казал малко за подхода си към ролята, като още обсъжда с екипа за предаването властта с какви въпроси да се занимава.

"Чакахме от десетилетия такава размяна на половете", казва Ким Налдър, професор по политология в Калифорнийския щатски университет - Сакраменто, която изследва жените и половете. "Има голяма символика в това мъж да се оттегли от своята стремителна кариера с цел да помогне на кариерата на съпругата си", добавя тя.

Съпрузите/съпругите често привличат вниманието на обществото с кампании за подкрепа по ключови теми. Настоящата втора дама Карън Пенс прокламира арт терапията и се е съсредоточила върху семействата на военните. Джил Байдън като съпруга на вицепрезидент също слага акцента върху военните семейства и пропагандира общинските колежи.

 

Освен това решението на Емхоф да скъса връзките си с DLA Piper е ранен знак за това как администрацията на Байдън ще избегне евентуални етични проблеми. Въпреки че Емхоф не е лобист, фирмата има голямо лобистко присъствие във федералното управление от името на своите клиенти, сред които Comcast, Рейтиън (Raytheon) и правителството на Пуерто Рико. Той си взе отпуск от фирмата през август, след като Байдън избра за своя подгласничка Харис, която е сенатор от Калифорния.

Когато Емхоф градеше кариера като високопоставен адвокат в сферата на развлекателния бизнес в Южна Калифорния, той бе най-разпознаваем за избирателите като подкрепящ съпруг на Харис. Той бързо се сприятели с другите политически съпрузи/съпруги от първичните избори на демократите, докато Харис чакаше номинацията на партията.

"Искам да има повече жени на изборни постове и искам повече партньори, каквито и да са те, да ги подкрепят и да им създават възможности и среда за успех", каза през октомври Емхоф в интервю за уебсайта NowThis News. Той не бе на разположение за интервю за "Асошиейтед прес".

 

Частън Бутиджеж, съпругът на бившия президентски кандидат Пийт Бутиджеж, заяви, че двамата с Емхоф бързо са се сприятелили, разменяйки си истории за срещани от тях хора и за придобития опит в техния странен "риболов извън водата" като политически съпрузи. Емхоф се е изказвал положително за Частън Бутиджеж и никога не се е отнасял към него като към конкурент в публичните си речи. "Той е точно там по основателни причини ", каза Частън Бутиджеж. "Защото обича жена си и смята, че тя ще бъде велик президент", добави той.

Бутиджеж, който също би разрушил бариери като мъж президентски съпруг, каза, че си спомня колко често се е питал какво обръщение би използвал - въпрос, който сега изглежда безсмислен (Емхоф още не е избрал как да се обръщат към него, но Байдън го нарича "втория джентълмен"). Бутиджеж очаква Емхоф да преуспее на новата си работа като граждански служител. "Трябва да си човек, в когото хората да виждат себе си", каза той. "Хората искат да си приказват с него и да се снимат с него. Той е винаги пълен с каламбури и е наистина обезоръжаващ", добави Бутиджеж.

Емхоф пое ролята на политически сурогат по време на предизборната кампания. Той ще бъде първият евреин съпруг/съпруга на президент или вицепрезидент и беше важна връзка с еврейски групи и донори. Завързал е близко приятелство със съпругата на Джо Байдън, Джил, като двамата често участваха заедно в предизборни прояви в щати, включително Айова и Ню Хемпшър. Джил Байдън заяви, че иска да продължи да преподава в общински колеж, както когато Джо Байдън беше вицепрезидент. 

"Вторият джентълмен" в САЩ ще напусне работа, за да подкрепя Камала Харис

© Associated Press

В понеделник Харис публикува в Туитър своя снимка с Емхоф, усмихнати през нощта, когато Байдън бе обявен за победител на изборите. "Запознайте се с любовта на моя живот", обърна се тя към своите 11 милиона последователи. Именно Емхоф бе заснел видеото как Харис се обажда на Байдън след новината за тяхната победа, което тя сподели в социалната мрежа.

Харис и Емхоф се запознават през 2013 г. и сключват брак през следващата година. Това е първият брак на Харис и втори на Емхоф; децата му над 20-годишна възраст наричат Харис "мамала" - шеговито съчетание от нейното име и думата за "малка майка" на идиш. В своята автобиография "Истините, които пазим" Харис разказва за критичното наблюдение, на което е била подложена като сама жена над 40-те, и за колебанието си да прави публично достояние своите връзки.

По това време Харис е главен прокурор на Калифорния, а Емхоф се занимава с право като управляващ директор на клона на Venable LLP на Западния бряг, като работи с клиенти от развлекателната индустрия главно по спорове за запазена марка и интелектуална собственост. Преди това е представлявал като Merck, Walmart и един дилър на оръжие във Фресно, Калифорния - все клиенти, които днес изглеждат извън линията на прогресивното крило в Демократическата партия.

Когато през 2017 г. Харис започва мандата си в Сената на САЩ, Емхоф се премества в "Ди Ел Ей Пайпър", която има кантори във Вашингтон и Лос Анджелис, между които Харис и Емхоф разпределят времето си. Съвсем наскоро той е представлявал клиенти, сред които производствена компания и известен винопроизводител.

Джон Беслър, съпруг на сенаторката от Минесота Ейми Клоубъшар и също адвокат, нарече Емхоф "модерен мъж", защото е посветил времето си на политическата кариера на Харис, а не на своята. "Това е само поредният пример колко помага той на Камала", каза Беслър. /БТА

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове