Възможно ли е де се търгуват дипломи срещу гласове за избори?

Възможно ли е де се търгуват дипломи срещу гласове за избори? - картинка 1

Деца на български емигранти, които не живеят в България, се водят ученици в силистренска гимназия и дори получават оценки!

В No Comment получихме информация, че в силистренско училище е правена проверка от Министерство на образованието и науката, в неясно каква връзка. Според нашите информатори проверката е била по-скоро добронамерено посещение и е протекла в приятелски разговори, без особено усърдие от страна на проверяващите.

По този повод и вярвайки, че проверката е била обстоятелствена, подадохме в МОН информация с конкретни имена на ученици, за които е известно, че вероятно не посещават учебни занятия, защото живеят в чужбина. Логично ни се стори, че след като живеят в чужбина, няма как да учат в България, нали? Т.е. дори и друг да е бил поводът на предишната проверка, могат да използват нашите въпроси за нова. 

Вместо да извършат проверка и да установят дали наистина посочените ученици не живеят в България и как, в такъв случай, се водят като присъстващи и получават дори положителни оценки, от министерството ни дадоха абсурден отговор, от който разбираме, че изобщо не се интересуват от децата и тяхното образование.

Най-общо казано, ние питахме за конкретни 8 имена, дали проверката на МОН в съответното училище е установила присъствали ли са в час през първия учебен срок и ако не са, вярно ли е, че изобщо не пребивават в България. МОН ни отговаря, че... са извършили проверка?! Факт, който очевидно ни е добре известен, щом питаме за данни, които евентуално се съдържат в доклада от нея.

Ако информацията, че въпросните ученици живеят в чужбина е вярна,  то имаме не само нарушения във въпросното училище, но имаме и престъпления, които се покриват както от Районния инспекторат на МОН, така и от министерството. Училището получава делегиран бюджет за конкретен брой ученици, а част от тях фактически не учат там, което означава, че всеки документ от отчетността, включително и дневниците с оценките, е с невярно съдържание или фалшифициран. Същото се отнася и за доклада от проверката на МОН.

Възниква въпросът, ако ние имаме сигнал за 8 деца в Силистра, дали това се случва само там? И ако не, дали тези приятелски „проверки“ не са политика на национално ниво?

Разбира се, можем само да спекулираме дали става  дума за немарливост или за платени услуги.

Информаторите ни от крайдунавския град се питат дали това не е търговия с дипломи срещу гласове по време на избори? Нашият съвет е на не разчитат на съдействие от МОН, а да подадат сигнал директно до МВР, тъй като описаната от тях ситуация наистина е нарушение на няколко закона.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове