Задава се 4-и ремонт на тръбата с фекалии във Варненското езеро

Задава се 4-и ремонт на тръбата с фекалии във Варненското езеро - картинка 1

Повече от година не може да се реши проблемът с изтичането на замърсени води

Още един, вече четвърти ремонт ще се направи на канализационния тръбопровод през Варненското езеро, става ясно от инвестиционен проект, публикуван на общинския сайт. Проектът трябва да определи прогнозната стойност на работите, преди да се обяви обществена поръчка. 

Тръбопроводът бе скъсан през лятото на 2019-а от витло на кораб. При началото на работите се разбра, че тръбата просто е била положена по дъното на езерото, а не под него. За целия период след аварията във Варненското езеро се изляха повече от 3 млн. куб. м фекални води. 

Първият ремонт обаче започна едва през май 2020 г., като за него бяха платени 1.3 млн. лв., по-голяма част от които бяха отпуснати от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Работите продължиха до януари 2021 г., когато бяха спрени заради конфликт с проекта за удълбочаване на езерото. Затова и тръбата бе временно положена, отново само по дъното, на 30-ина метра встрани от предишното ѝ трасе. 

И само дни по-късно се установи, че тя отново се е спукала. Затова на 2 февруари община Варна започна ремонт на ремонта и уж го приключи на 8 февруари. На следващия ден тръбата отново се пречупи и фекалните води пак започнаха да се изливат в езерото. Наново бяха започнати работи по отстраняване на теча и на 24 март бе обявено, че ремонтът най-после е приключил, макар от съобщението на общината да стана ясно, че от тръбата все още изтичат фекални води в езерото, като дефектите трябва да бъдат отстранени до 24 април. 

Това явно не е станало, защото общината публикува инвестиционен проект за предстоящ четвърти ремонт. Според този проект: 

"В средата на месец януари 2021г. временният тръбопровод беше прекъснат и отпадните води след механично пречистване аварийно са заустени във Варненско езеро, като за това са известени отговорните институции. В момента се установяват повредите и се работи по бързото отстраняване и подмяна на авариралия участък с цел бързо възстановяване на временното трасе на тръбопровода."

Според обявлението крайният срок за за подаване на ценовите оферти за ремонта е 4 юни и след разглеждането им ще се обяви обществена поръчка с прогнозна стойност на ремонта, който ще включва подмяна на няколко участъка от тръбата и най-после вкопаването на част от нея в дъното на езерото.

Същевременно се оказа, че както и през май 2020 г. има нехарактерно за сезона преждевременно цъфтене на водорасли в езерото, което се обяснява с биологично замърсяване, което обхваща и плавателните канали, свързващи го с морето, а също и плажовете южно от Варна. 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори?

„Демократична България“

30.19%

ГЕРБ-СДС

15.09%

„Има такъв народ“

13.21%

БСП

11.32%

Не съм решил още...

9.43%

"Възраждане"

7.55%

Няма да гласувам

5.66%

„Изправи се! Мутри, вън!“

3.77%

Друга партия или коалиция

3.77%

ДПС

0.00%

ВМРО

0.00%

„Републиканци за България“

0.00%

Блогове