Защо Дамян Илиев все още е шеф на БАБХ?!

Защо Дамян Илиев все още е шеф на БАБХ?! - картинка 1

След толкова скандали и трагедии, сватът на Лора Виденлиева неизменно оцелява на поста

Трудно може да се намери по-оцеляващ шеф на агенция от д-р Дамян Илиев. Както и трудно може да се намери агенция, забъркана в повече трагедии и скандали, от Българската агенция за безопасност на храните.

Само за два месеца БАБХ се озова в центъра на три трагедии, за които си навлече искрената омраза и презрение от страна на природозащитниците, но и на всеки нормален, способен на съчувствие човек.

В края на януари БАБХ сякаш умишлено забави издаването на документите за транспорт на двете разградски лъвчета Терез и Масуд, оставяйки всички с впечатлението, че осигурява време на кметовете на Разград и  на Пазарджик да се преборят за тях с чисто бюрократични хватки. Така, вместо за убежище в Холандия, двете братчета щяха да бъдат пратени в неуютния зоопарк в града край Марица. 

Благодарение на протестите на гражданите, намесата на фондация 'Четири лапи" и с активното съдействие на софийския зоопарк това не се случи и лъвчетата заминаха за спасителния център в Холандия.

От фондацията директно заявявиха, че Терез и Масуд са жертва на задкулисните игри на кмета на Разград д-р Василев и на предишния му работодател БАБХ.

В края на февруари агенцията разпореди унищожението на 100 екзотични птици, част от които от редки и защитени видове, като наруши два закона и още куп нормативни документи, пренебрегвайки дори собствените си правила.

След като шефът на столичния зоопарк директно обвини инспектора, разпоредил изземването и убиването на птиците, че му отмъщава лично за съдействието при отпътуването на лъвчетата, внезапно се намериха проби, доказващи, че две от убитите птици имали птичи грип.

Макар че стоте пернати са обитавали само изолатора на софийския зоопарк, БАБХ наложи карантина на цялата зоологическа градина и спря достъпа на посетители в нея за няколко дни.

Димът от тези битки тъкмо се разсея и трета трагедия се стовари върху придобилата известна чувствителност към проблемите на животните общественост - на 25 март група туристи случайно попадна на цял табун изнемощели от глад коне в Осоговската планина.

По поляните наоколо се търкалят трупове на мъртви животни, полужива кобила с изкълвани от гарваните очи току що е родила мъртво конче и бере душа в предсмъртни гърчове. Потресени, хората организират спасителна акция, пренасят сено с моторни шейни, но въпреки това, от стадото, което би трябвало да наброява около 100 коня, остават само 30.

Виновен за трагедията е собственикът на конете, кюстендилецът Петър Пещалов, но въпреки яростните проклятия по негов адрес, мнозина се сещат, че отговорност носят и държавните органи, които не са проверили какво се случва със стадото, за което Пещалов получава и евросубсидии - веднъж  по 140 евро на година на кон от рядка порода (каракачанска) и после, по 40-50 лева за декар пасище, тъй като районът се води труднодостъпен. Според запознати, става дума за около 200 000 лв на година.

От субсидиите и тяхното харчене би трябвало да се заинтересува Министерството на земеделието и по-точно - Програма за развитие на селските райони, мярка "Агроекология и климат". Ако установят нередности, безотговорният стопанин вероятно ще връща пари на програмата.

Но за здравето и доброто състояние на конете отново трябва да следи БАБХ! И отново в бранша на коневъдите се чуват гласове, че проверките на агенцията са формални, че с месеци не виждат очите на инспекторите, а когато ги видят, то е за да намигнат хитро, искайки си "почерпка".

На всичко отгоре, смъртта на гладните коне в кюстендилско припомни още една трагедия отпреди година - в последните дни на 2016 г. БАБХ разпореди умъртвяването на 4 кончета на възраст под година и 2 кучета, защото собствениците им ги превозвали без документи. Не помогнаха обясненията, че това е направено именно за да не замръзнат бедстващите животни и спешното преместване по същество е спасителна акция. Собствениците на животните плакаха с глас пред телевизионните камери, но не успяха да ги опазят.

Дори и само тези драматични случки да бяха, председателят на скандалната агенция би трябвало вече да е опразнил кабинета! Още повече, че Дамян Илиев отдавна е навършил пенсионна възраст и би могъл да се оттегли с относително запазено достойнство. 

Логично е човек да си зададе въпроса кое налага да остане на поста, при положение, че върху него и агенцията се сипят обвинения "с ведрото"?

Д-р Дамян Илиев е назначен за шеф на БАБХ през май 2015 г., след като премиерът Борисов  уволни предишния председател Пламен Моллов по скандал за рекет. Илиев е лично предложен от тогавашния министър на земеделието и храните Десислава Танева. Преди да заеме този пост, той е бил Главен секретар и главен санитарен ветеринарен инспектор на Република България в БАБХ, а преди това - дълги години ветеринарен лекар на националните отбори по... конен спорт към Българската федерация по конен спорт!

След това е ветеринарен лекар на конна база „Хан Аспарух” в София и управител на базата. 
Да си помисли човек, че конете би трябвало да са му слабост!

Очевидно, други са му слабостите...

Д-р Илиев е любимец в средите на собствениците на коне - престижно хоби, което у нас малцина практикуват, главно, защото е скъпо. Много скъпо! Сред близките му приятели има много хора с коне "и възможности", но най-топли, всъщност роднински връзки, го свързват с бизнесдамата Лора Виденлиева. Сред общите им приятели са фигури като Батето, Жени Живкова, Борислав Дионисиев и др.

Вдовицата на първия собственик на М-тел и щедър спонсор на "Левски" Владимир Грашнов не живее в България. Тя отдавна дели времето си между любимата Южна Африка, където се чувства сигурна, близо до парите и влиятелните си приятели, и Италия - където я връщат спомените по младостта и първите трепети на любовта. 

Малцина знаят, че сирачето с рождено име Снежа, успява да замине за западната страна през 70-те години на миналия век, когато това беше всичко друго, освен лесно. От първия ѝ брак с италианец има дъщеря Ема, която и до сега живее край Апенините.

От втория си брак, който никога не е сключван официално, има син Руши, който е съпруг на Таня Илиева - манекенката, изиграла с гола гръд картината на Делакроя  "Свободата води народа" по време на протестите срещу правителството на Орешарски през 2013 г.

Таня пък е дъщеря на баща си - д-р Дамян Илиев!

Според публикации в медиите, баща на Руши е Бекир Челенк - един от обвиняемите по делото за стрелбата срещу папата през 1981 г. Според книгата на българската писателка Румяна Угърчинска, Челенк, заедно с Али Агджа и други турски граджани са част от международен канал за трафик на оръжие и наркотици, организиран и покровителстван от българската Държавна сигурност.

Впрочем, според други публикации, самата Лора-Снежа вероятно също е вербувана от ДС и пратена именно в Италия, няколко години преди атентата със задачата да се установи там за постоянно. И тя го постига - сключва брак, който трае няколко месеца и ражда момиченце - италиански гражданин. 

Руши е роден по-късно и от дете носи името на майка си, тя никога не обявява фамилното име на баща му. 

Третият брак на бизнесдамата е и най-щастлив - цели 15 години с един от най-влиятелните и успешни бизнесмени от зората на демокрацията - Владимир Грашнов.

За неговото забогатяване се носят легенди, но най-достоверните са свързани с легендарния Майкъл Чорни, руски капитали и източване на български  външнотърговски дружества във Виена.

Щастието им свършва, когато Грашнов заболява от рак и умира през октомври 2001 г. 

15 години по-късно, през яниуари 2017 г. Лора сключва брак със съпруг номер 4 - художникът-керамик Георги Юруков. Двойката живее в ЮАР. 

Вероятно тази турбулентна биоргафия дава повод на Едвин Сугарев да нарече Лора Виденлиева "гранддамата на престъпния свят" в публикацията си "Бялата книга". 

Точно "гранддамата" е свекърва на Таня Илиева, дъщеря на д-р Дамян Илиев, както вече стана ясно.

Още през 2015 г, назначението на д-р Илиев, който вече е пенсионер, за председател на БАБХ е определено като благодарност за помощта при свалянето на Орешарски. Дали благодарността е към дъщерята или към цялата рода, не е съвсем ясно.

Ясно е обаче, че Илиев остава незасегнат от многобройните скандали край БАБХ вече трета година. Въпреки смъртта на толкова животни, въпреки протестите, въпреки корупционните схеми, в които подчинените му непрекъснато се оплитат. Защото - да не забравяме - БАБХ контролира също така цялото производство на храни и напитки в страната, както и състоянието на всички заведения за обществено хранене.

Ще припомним само, че през август 2017 г. директорът на Областната дирекция по безопасност на храните - Добрич Розалина Брайкова беше отстранена от длъжност за упражняване на натиск върху собственика на дружеството, подал сигнала за аферата със суджуците срещу бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов.

Тя също е назначена през 2011 г, след заседание на местната организация на управляващата партия. 

Очевидно, Дамян Илиев умее да е полезен за влиятелните си приятели именно като шеф на агенцията.

Въпросът е дали е полезно за гражданите и тяхното здраве...

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли този парлмент да излъчи правителство?

Да, но зависи какво.

50.00%

Да, на всяка цена.

30.00%

По-добре да ходим на избори.

20.00%

Блогове