Защо Древен Рим не се руши?

Защо Древен Рим не се руши? - картинка 1

Учени успяха да разгадаят тайната на древноримския бетон

Учени успяха да разгадаят тайната на древноримския бетон, който вече няколко хилядолетия не се поддава на разрушителното въздействие на стихиите. Резултатите от изследването са публикувани в списанието American Mineralogist.

За да достигнат до своите изводи, учените са поставили образци древноримски бетон под рентгенови лъчи с висока мощност. Те са установили, че древните римляни са строили стени от камък с помощта на бетон, който съдържа вулканична пепел. Вулканичните елементи са влизали в реакция с морската вода и конструкциите са ставали по-здрави.

По време на изследването на образци от стени учените са разбрали още, че бетонът на древните римляни съдържа рядък минерал – става дума за тоберморит на алуминия. По думите им това вещество притежава свойството допълнително да заздравява конструкцията.

След по-детайлен анализ на образците с помощта на електронен микроскоп е установено, че в състава на бетона е налице и порест минерал, който се нарича филипсит.

Изследователите твърдят, че тези кристали са растели под продължителното въздействие на морската вода и допълнително са правили бетона по-издръжлив. Именно поради това няма цепнатини по сградите.

Според учените това откритие ще стане повод за нови разработки на по-екологични строителни материали.

Няколко са факторите обаче, които затрудняват възраждането на древноримския цимент. Един от тях е дефицитът на вулканични материали. Освен това точната рецепта на римската смес остава неизвестна.

Дълги години са необходими, за да бъде открита наново.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори?

Блогове