Защо е важно да следваме биологичния си часовник

Защо е важно да следваме биологичния си часовник - картинка 1

Кога е най-доброто време за сън, за работа, за хранене, за туитване...

Закуска сутринта, работа през деня, почивка вечерта и сън през нощта... 24-часовият ритъм следва специфичен модел на живот.

Будните ни часове са някак естествено разпределени в дейностите, които трябва да извършим: работа, вечеря, релакс в определено време. Приемаме за естествено и да прекарваме 7-8 часа от нощта в сън.

Нарушаването на този цикъл може да направи хората по-податливи на заболявания като диабет, затлъстяване, стомашно-чревни и сърдечно-съдови заболявания, пише Мениджър нюз, като се позовава на проучвания, за които съобщава The Guardian.

Ето някои интересни доказателства, че извършването на дадена дейност в точно определен времеви отрязък е жизненоважно:

- Най-доброто време, в което възрастните хора може да си направят противогрипна ваксина, е преди обед - сутрин имунната система на по-възрастните произвежда повече антитела, които да се борят с вируси. Това доказва британско изследване сред почти 300 души в пенсионна възраст.

- Хората, които ядат основното си хранене преди 15:00 ч., свалят повече килограми от останалите - това пък сочи проучване на Harvard Medical School между 420 души на диета.

Какво представлява биологичният часовник и защо нашите тела следват определен ритъм?

Всъщност, човешкият организъм работи с помощта на два часовника, твърдят учените с голяма увереност. Централният или „основен“ часовник представлява 20 000 нерва в хипоталамуса на мозъка, реагиращ на дневната светлина чрез оптичния нерв на окото. Този вътрешен часовник ни подсказва кога е време да се събудим или да заспим. Той е свързан с хормоналните нива и телесната температура, които се променят в рамките на денонощието.

Други тъкани в тялото обаче имат свой собствен, периферен часовник, свързан с фактори на околната среда. Например храненето може да нулира този периферен часовник, свързан със стомашно-чревния тракт, откриха наскоро учени.

Вреди ли на здравето нарушаването на биологичния часовник?

Да. Промените в биологичния часовник влияят негативно на нашето здраве и за това има множество доказателства. Хората, които работят нощна смяна например, са изложени на значително по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания. Рискът при тях е с 40% по-голям в сравнение с хората, които работят през деня.

Кое е най-доброто време за сън, за да сме по-бодри и креативни?

Отговорът на този въпрос е строго индивидуален. Някои хора са нощни птици, а други са ранобудни. Както твърди Мими Ширасу-Хиза, еднократната 8-часова дрямка може да не е най-добрият вариант за всеки.

 „Като нощна птица за мен най-най-пълноценното време от деня е между 22:00 и 2:00 часа през нощта. Тъй като имам малки деца, преминах на бимодален или сегментиран модел на спане. Лягам си с децата в 20:00 часа и ставам в 22:00, за да поработя няколко часа, след което заспивам отново и ставам заедно с малките сутринта. Има доказателства, че този модел на спане не е толкова необичаен за съвременния живот“, казва Мими Ширасу-Хиза, изследовател по съня в Columbia University.

Кое е най-подходящото време за хранене, за да сме по-здрави?

Изследвания върху мишки ясно показват, че ако те се хранят само през времето, в което са „естествено будни“, което за тях е през нощта, проблемите с техния метаболизъм значително намаляват. Те са по-здрави и не достигат наднормено тегло, за разлика от мишките, които могат да ядат по всяко време от деня. Посланието на това изследване е просто: Обядът трябва да бъде най-обилното ви ядене през деня.

Кое е най-доброто време за занимания със социалните мрежи в днешната култура на постоянна свързаност?

Сънят освежава и ума, и тялото. Проучване, включващо 509 милиона туита, изпратени от 2.4 милиона потребители, открива, че съобщенията изпратени между 8:00 и 9:00 часа сутринта, са най-весели и оптимистични.

Спадът на активността между 15:00 и 18:00 часа показва, че по това време хората са по-склонни да препубликуват чужди туитове, а не да направят свои.

Най-емоционалните съобщения в социалната мрежа са концентрирани в периода между 22:00 и 23:00 часа, когато потребителите са „по-концентрирани и бдителни, но също така и по-раздразнителни“, твърдят изследователите.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори?

Блогове