Защо празнуваме Рождество на 25 декември?

Защо празнуваме Рождество на 25 декември? - картинка 1

И кой е Дядо Коледа...

Рождество Христово е един от най-големите християнски празници, който се празнува на 25 декември. Но защо го отбелязваме точно на тази дата? 

В Библията не се споменава точна дата на раждането на Христос и през IV век император Константин Велики решил да използва това, за да наложи християнската вяра над римският народ, който тогава чествал езически празници, въпреки че християнството било прието за официална религия.

Хората вярвали, че на 25 декември се е родил бог Митра и императорът решил да слее двата празника.

През годините Рождество се е празнувало и на 7 януари (по Юлиянския календар), когато го отбелязват руската и сръбската църкви. По времето на комунистическия режим в България Рождество Христово не се празнува официално, а само в тесен семеен кръг от вярващите. Празникът отново става официален с решение на 9-то Народно събрание от 28 март 1990 г.

 

Езически, а не християнски е един от обичаите, които свързваме с празника - коледуването. Поверието е, че при зимното слънцестоене адът се отваря и на земята бродят зли създания, които коледарите прогонват.

Вярвало се също, че тогава се отваря и раят, затова се смятало, че коледната молитва е най-силна.

Подаряването на подаръци пък е свързано с поверия за св. Николай, чийто празник се отбелязва на 6 декември. Според тях след като получава голямо богатство от баща си, светецът го раздава на бедните.

Холандците съкращават името му от Sint Nicolaas на Sinterklaas, а американците го преработват до Santa Claus.

Образът на Дядо Коледа в голяма степен е изграден от рекламните клипове на компанията Coca-Cola - именно нейно творение е белобрадият весел дядо с червен костюм.

Дядо Коледа е и единственият маркетингов образ, който продава най-много стоки по Коледа, но за него няма наложени авторски права. С други думи, всеки може да рекламира и продава стоката си с неговия образ.

В днешно време се разказва, че Дядо Коледа живее в Лапландия заедно с елфи и джуджета, които изработват подаръците за всички деца по света, които Дядо Коледа раздава с помощта на шейната или елените си.

Имената на елените са: Дашер, Дансер, Прансер, Виксен, Комет, Кюпид, Донер, Блитцен и Рудолф.

В България, Коледа е и имен ден на хората носещи имената: Христа, Христо, Рада, Радослава, Радослав, Радостина, Радостин, Радомира, Емил, Емануил, Християн, Ренета, Християна, Кристиян, Кристияна, Кристина, Христина.

Освен това, на този ден: 

През 1000 г. е основана Унгария, като християнско кралство от Стефан Първи Унгарски.

През 1066 г. се провежда коронация на Уилям Завоевателя като крал на Англия в Уестминстърското абатство, Лондон.

През 1914 г. по време на първата световна война точно след полунощ на Коледа, германските и британските войници на Западния фронт прекратяват стрелбите и започват да пеят коледни песни.

През 1926 г. Хирохито става император на Япония.
През 1932 г. земетресение с магнитуд 7,6 в Гансу, Китай причинява смъртта на 70 000 души.
През 1939 г. коледна песен (A Christmas Carol) на Чарлз Дикенз е прочетена за първи път в ефира на радио CBS.
През 1947 г. влиза в сила конституцията на република Китай.
През 1978 г. спускаемият модул на съветския апарат Венера 12 достига повърхността на Венера.
През 1989 г. Николае Чаушеску, бивш комунистически диктатор на Румъния и жена му Елена, са осъдени на смърт и разстреляни.

През 1991 г. президентът на СССР Михаил Горбачов подава своята оставка, след решението за разпадане на Съюза.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори?

Блогове