Защо трябва да спите под дебели завивки

Защо трябва да спите под дебели завивки - картинка 1

Не е ли страхотно да се чувствате отпочинали всяка сутрин, а не само в събота и неделя?

Не е ли страхотно да се чувствате отпочинали всяка сутрин, а не само в събота и неделя? А още по-добре е да живеете пълноценно всеки ден, а не едвам да оцелявате до сутринта след лош сън. Да си легнете в 22 или 23:00 часа също би ви помогнало. 

Макар да го знаем, твърде често просто не можем да си легнем рано, а на сутринта се чувстваме уморени и отчаяно търсим чашата кафе. Горе главата! От Bright Side ни разказват за нов начин, благодарение на който ще спите като бебе.

Няколко проучвания на американски учени установяват, че колкото по-тежко е одеялото, толкова по-лесно ще заспите. Причината за това е проста: леките докосвания възбуждат нервната ви система, докато силните, но нежни, я успокояват.

Научното наименование на този процес е „стимулация от умерен натиск”. Високото налягане е подобно на масаж - то отпуска мускулите и нервите, облекчава стреса и ви дава усещане за комфорт. Същото усещане изпитваме, когато някой ни прегърне силно или ни потупа по гърба. По същия начин сме се чувствали и в нашето най-ранно детство, когато родителите внимателно потупват дебелото одеяло, под което сме се сгушили.

Лекият натиск кара мозъка ни да произвежда серотонин – хормона на щастието – който в тъмнината постепенно се превръща в мелатонин, хормонът, отговорен за регулиране времето на сън. Тежкото одеяло равномерно разпределя натиска върху всеки сантиметър от тялото ни. Мозъкът ни получава сигнал, че сме на безопасно и удобно място и можем да се отпуснем спокойно.

Ниското ниво на серотонин също е един от факторите, които причиняват депресия, безпокойство и агресивност, така че ето ви още една причина да се насладите на пълноценен сън под тежко одеяло. Подобни одеяла също се препоръчват за хиперактивни деца и деца с аутизъм.

Теглото на одеялото зависи от собствения ви вкус и тегло, но за възрастни обичайно е то да тежи от 5 до 14 кг. Това не е грешка – има дори специални одеяла с джобове с цип, където можете да поставите зърна или специални пелети. Но ако чувствате, че трудно дишате при такъв натиск, по-добре махнете част от пълнежа.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори?

Блогове