Здравният министър очаква колективен имунитет в края на лятото

Здравният министър очаква колективен имунитет в края на лятото - картинка 1

Ресторантите ще отворят на 1 март

Здравният министър Костадин Ангелов смята, че ако темпът на ваксиниране срещу коронавируса в България се запази, колективен имунитет може да се постигане до края на лятото.

Ангелов каза също, че до момента няма промяна в намеренията на властите ресторантите да отворят на 1 март.

Ваксинацията върви с темпове, които на нас ни харесват“, каза Ангелов, цитиран от БТА.

Той посети център за ваксинация в хасковското село Малево заедно с премиера Бойко Борисов. Здравният министър каза също, че в страната „няма хаос, а наплив“ за имунизация.

 

В петък премиерът Бойко Борисов обяви отварянето на “зелен коридор” за всички, желаещи да се имунизират. Редица големи болници в страната отвориха кабинети за ваксинация на всички желаещи, без значение от това в коя фаза на имунизационния план попадат. От понеделник във ваксинационната кампания се включиха и личните лекари.

Във вторник Ангелов каза, че все още има организационни проблеми и се пренасочват ваксини от едно място към друго. Той добави, че има проблем с доставката на ваксини до всички лични лекари.

От началото на имунизационната кампания са поставени 131 063 дози ваксини. Две дози са получили 27 952 души. В две дози се прилагат и трите одобрени ваксини в Европейския съюз, които се прилагат и в България – на Pfizer/BioNTech, Moderna и AstraZeneca.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове